Miértek a kutya - gazda kapcsolatban

A kutya és az ember különleges kapcsolata legendássá vált. Felgyorsult világunk rombolóan hat társas kapcsolatainkra, s talán éppen ezért van nagyobb szükségünk a kutyák feltétel nélküli elfogadására, hűségére és szeretetére. Legjobb barátainknak nevezzük őket, jutalomfalatokat veszünk nekik, igyekszünk jó nevelést biztosítani.


Mindezek ellenére sosem volt annyi problémánk kedvenceinkkel, mint az utóbbi évtizedekben…


Ha önmagában igaz a kép, miszerint a kutyák és emberek kapcsolata a világ egyik legszeretettelibb kapcsolata, amit az elfogadás tesz még teljesebbé, akkor miből fakadnak ezek a problémák? Vajon mit gondolnak rólunk valójában a kutyák? Hogyan látnak minket? Miért viselkednek egyes kutyák kiegyensúlyozottan, mások pedig miért nem engedelmeskednek gazdájuknak?


Ha megengedjük magunknak azt, hogy úgy tekintsünk kedvenceinkre, mint őszinte, bölcs, az igazságot kíméletlenül megmondó trénerekre, megdöbbentő tapasztalatokra tehetünk szert. A kutyánál talán egyik állat sem ismeri fel gyorsabban gyengeségeinket, nem lát át gyorsabban álarcainkon, s mutatja ki őszintébben rajongását, ha arra érdemesnek lát minket. Ha időnként megengedjük magunknak, hogy őszintén odafigyeljünk a véleményükre, garantáltan fejlődni fog önismeretünk.


Számtalan tréningen részt vettem már, s jó pár önfejlesztő könyvet elolvastam. Nagy részükről azt gondolom, hogy hasznosak voltak. Azonban meggyőződésem, hogy egyik sem volt annyira meghatározó, erőteljes élmény, mint az a fajta „tréning”, amiben a kutyáim nap mint nap részesítenek.


Miért nem jön vissza, ha hívom? Miért gondolja úgy, hogy kiveheti a kezemből a szendvicset? Miért nem enged hozzám más kutyákat? Miért húz annyira pórázon, mintha időre menne valahova? És egyáltalán: mit gondol rólam a kutyám? Milyen embernek lát ő: szórakoztatónak, idegesnek, határozatlannak, erőszakosnak, megbízhatónak, kiegyensúlyozottnak?
Kutyáink a nap minden percében ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolnak. A kérdés csak az, hogy vesszük-e a bátorságot arra, hogy meghallgassuk őket.