February 20, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Autizmus és kisállatterápia 2.

January 25, 2018

 

„Malacrelax”

 

Bencét 9 évesen ismertem meg. Asperger-szindrómája mellett azért hozzák, mert gyűlöl buszozni, az iskolába viszont csak így tud eljutni. Hiába a segítő kártyák, a viselkedésterápiás módszerek, a beígért jutalmak, mindezek ellenére egy kínszenvedés a buszon töltött kb. 15 perc. A legnagyobb gond, hogy Bence úgy vezeti le a frusztrációját, hogy bántja saját magát. Karjait már véresre karmolta, körmeit tövig lerágta, mellette a bőr lenyúzva.

A foglalkozásokon gyorsan kiderül, hogy leginkább a tengerimalacok nyerik el a tetszését, mindig velük szeretne játszani. Közülük is Gusztáv a nagy kedvenc, így ő fog nekem abban segíteni, hogy Bencét megtanítsam egy egyszerű relaxációs technikára. Először a pocakjára teszem a malackát, közben Bence répával eteti. Spontán létrejön egy fókuszált, már-már relaxált állapot néhány perc alatt. Innentől kezdve elkezdem tudatosítani, mi történik. Pl: „milyen lazán lógnak a karjaid, mióta Guszti a pocakodon van!”, „talán azt is sikerült megfigyelned, hogy Guszti milyen kellemesen átmelegítette a pocakodat, ahogy rajtad pihen”, „milyen érdekes, hogy ahogyan veszed a levegőt, és a pocakod fel-le emelkedik, úgy liftezik Guszti is fel-le, ahogy rajtad pihen. És ahogyan Te egyre lassabban lélegzel, Guszti is egyre lassabban emelkedik felfelé és süllyed lefelé.” stb. Ha valahol még nem tökéletes az ellazulás, akkor Guszti ismét segít. Pl. ha azt látom, hogy a vállak továbbra is feszesek, Gusztit óvatosan ráteszem Bence egyik, majd másik vállára, és azt mondom: „Most Guszti a jobb válladon is pihen egy kicsit. Ezt is jól átmelegíti. És ahogy ücsörög a válladon, még az is lehet, hogy a vállad kicsit lejjebb süllyed majd.” Fokozatosan berögzítem tehát a relaxált állapot elemeit.

Ha ez már stabilan megy, továbblépünk, és még mielőtt Gusztit kiveszem, azt mondom Bencének, hogy üljön a fotelbe, és már eleve úgy várjuk a malackát, olyan „rongybabásan”, ahogyan lenni szoktunk a vele való játék során.

Ezt követően jön az otthoni gyakorlás a szülőkkel. Bence, szerencsénkre, nagyon jó képzelőerővel, beleélő képességgel rendelkezik, ezért működhetett az a játék, hogy anyukája otthon, nyugodt körülmények között, időről időre „elővette a zsebéből Gusztit”, és Bence pocakjára tette. A valóságban persze Guszti nem volt ott, csak egy minthajáték keretében képzelték el, hogy Guszti Bence pocakján fekszik.

Amikor már otthon, nyugodt körülmények között is jól működött a játék, akkor jött a legnehezebb rész. Ahogy a buszmegállóban várták a buszt, és Bencében egyre nőtt a feszültség, anyukája egyszercsak a „kezébe adta” Gusztávot, hogy vigyázzon rá utazás közben. Nagy örömünkre Bence keresett egy ülőhelyet, és bele tudott feledkezni a játékba.

Néhány hónappal később az édesanya egyre ritkábban vetette be a „malacrelaxot” (ahogyan azt Bence magának elnevezte). Természetesen, ha Bence kezdeményezte, partner volt benne továbbra is. Szépen fokozatosan azonban azt figyelte meg, hogy Bence is egyre többször elfeledkezik Gusztiról, a buszozás közben azonban nyugodt a viselkedése.

Szandra is hasonló nehézségekkel érkezik, ő 7 éves, szintén Asperger-szindrómás. Neki az elalvással van nehézsége, illetve leginkább azzal, hogy nem alhat szülei ágyában. Este kifáradásig sír, ordítozik, toporzékol, csapkod, ha nem aludhat a szülőkkel. Szandra is malacrajongó, neki is Gusztáv siet a segítségére. Szandra a szőnyegen hasal egy kispárnán, amikor felvetem neki, hogy mit szólna ahhoz, ha Guszti végigmászna rajta fejtetőtől egészen a talpakig. Tetszik neki az ötlet, úgyhogy előkapom a répát, és vezetgetni kezdem a malacot. Azt a feladatot adom Szandrának, hogy próbálja meg kitalálni és hangosan megmondani, mikor merre jár a malac. „Nyakamon, jobb vállamon, bal vállalom stb.” Figyelem a reakcióit, egyértelműen kellemes neki, ahogy a pici állatka végigsétál rajta. Egyszerű szenzoros játéknak indul, néhány hétig nem is lépünk tovább, majd egyszercsak összekötöm egy mesével. Azt mondom neki, hogy Guszti az ÁlomManó jó barátja, és kapott a Manótól egy kis álomport. Ha ebbe belemártja a lábacskáit, akkor utána amit megérint a lábával, az a testrész rögtön kellemes álomba merül. Megkérdezem, lenne-e kedve kipróbálni, hogyan működik az álompor. Kíváncsi, belemegy. Gusztit egy pillanatra ráteszem egy tálcára, amibe homokot szórtam, hogy az „álompor” rákerüljön a lábára. Újra elkezdjük a sétát a fejtetőtől a talpakig. Mindig kérdezem Szandrát, tudja-e, hogy most merre van a malac, és ha kitalálja, akkor azt is figyelje meg, hogyan szundikál el az a testrésze. Vannak testrészek, amiknek kicsit több kell az álomporból, itt természetesen Guszti tovább elidőzik, szépen, türelmesen altat el minden porcikát. Fontos megjegyezni, hogy az álompor csak addig hat, amíg mindegyik testrész kellemesen kipiheni, kialussza magát, utána maguktól felébrednek majd!

A Bencénél leírtakhoz hasonlóan itt is elindulhat az otthoni gyakorlás. Először a nyugodt helyzetekben, semmiképpen sem elalvás előtt vagy az ágyban! Nagyon hasznos esti mesével egybekötni! Egyéne válogatja, kinek hogy könnyebb: előbb a mese, aztán a malac, vagy fordítva. Amikor pedig már így is jól működik, meg lehet próbálni a kritikus pillanatban is. Szandrának nehezebben ment Guszti elképzelése mindenféle fizikai inger nélkül, de a nehézséget át tudtuk hidalni egy otthoni plüss tengerimalaccal, aki szintén kapott az álomporból. Ráadásul, miután mindent beszórt az álomporral, oda is tudott feküdni Szandra mellé, hogy vigyázzon rá, amíg ő alszik.  

Bencéhez hasonlóan itt is elegendő volt néhány hónap a „malacrelax” teljes elhagyásához, ezt felváltotta az esti mese rituáléja, ami után már nyugodt alvás következett.

 

Please reload

Follow Us

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Natural Remedies. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • b-googleplus