Minek nevezzelek? Avagy ki, kicsoda az állatasszisztált foglalkozásokon?

Noha az állatasszisztált intervenció osztályozása már mindenkinek a könyökén jön ki, aki akár egy kicsit is foglalkozott a témával, a gyakorlatban mégis teljes káosz és anarchia uralkodik abban, hogy ki mit minek hív.

Kutyás terápiának hívják a látogatóprogramokat, terapeutának hívja magát az, akinek semmilyen szakirányú végzettsége nincs, csak éppen egy vizsgázott kutyája. Vagy van ugyan valamilyen terápiás tevékenységre jogosító végzettsége (pl. gyógytornász), és ezen felbuzdulva akkor is kutyás terápiának hívja a csoportját, ha azt éppen más célcsoportnak (pl. pszichiátriai betegeknek) tartja. Fontosnak érzem tehát, hogy ismét előássuk ezt a lerágott csontot, és ismét elgondolkodjunk azon, hogy ki kicsoda, és ki mit csinál az állatasszisztált intervención belül.

Nagyon röviden és leegyszerűsítve azt szoktam mondani, hogy szerintem állatasszisztált terápiát azt csináljon, aki állat nélkül is tudna tartani az adott célcsoportnak terápiát.

Végzettség nélkül is érhet el az ember eredményeket, és lehet hasznos, amit csinál, ezt nem vitatom. Viszont azt gondolom, hogy ebben az esetben nem szabadna állatasszisztált terápiának hívnia azt, amit csinál, saját magát pedig nem illene terapeutának kikiáltania csak azért, mert van egy vizsgázott állata.

Állatasszisztált oktatás

Talán ez a legegyértelműbb, úgyhogy kezdjük ezzel! Az oktatást pedagógus, vagy szakoktató végzi. Például, ha matekórát szeretnénk állatokkal színesíteni, akkor ott általában egy pedagógus és egy felvezető van jelen. A felvezető az, aki vizsgát tett a kutyával, és a program során felelős érte. A foglalkozás vezetője tehát az oktató vagy pedagógus. Nem terapeuta, hiszen nincs is szó terápiás tevékenységről.

Állatasszisztált aktivitás

Az aktivitás meglehetősen tágan értelmezhető. Sokminden beleférhet, és itt sincs szükség terapeutára, inkább foglalkozásvezetőre. Az aktivitást az különbözteti meg a terápiától, hogy általános célkitűzései vannak, így nincs előzetes felmérés, vizsgálat, interjú, nincs nyomonkövetés, a program összeállítása során pedig nincsenek egyéni fejlesztési / terápiás célok.

Ilyen lehet, pl. egy átlagos fejlődésmenetű gyermekeknek szervezett kutyás /macskás / rágcsálós játszóház. Akár fogyatékossággal élő gyermekeknek is lehet persze játszóházat tartani, és nem is kell, hogy feltétlenül gyógypedagógus vezesse, hiszen a cél, hogy a gyerekek mindennapjait színesítse a program.

Meggyőződésem, hogy sokkal több állatasszisztált aktivitásra lenne szükség! Sok olyan gyerek van, akinek nincs szüksége a fejlesztésre, csak éppen szívesen játszana, ismerkedne az állatokkal. Bátorítok mindenkit, akinek ehhez kedve van, hogy csináljon ilyet! De arra is bátorítom, hogy ne hívja majd terápiának...

Erre azt a választ szoktam kapni, hogy „máshogy nem lehet eladni”. Meg egyébként is, a szülők azt se tudják, mi az az állatasszisztált aktivitás, biztosan nem jönnének. Javaslom, hogy hívjuk akkor játszóháznak, vagy találjunk ki a programnak egy fantázianevet (pl. „Bundás mesél”, Bundás és barátai stb...)

Egyébként a kutyás foglalkozásoktól függetlenül is rendkívül károsnak tartom azt a tendenciát, hogy mindenki fejlesztésekre, meg terápiákra akarja hordani a gyerekét. Ez egy olyan tendencia, amit egyáltalán nem kellene tovább erősítenünk. Erősítsük inkább azt a szülőkben, hogy a gyermek nem fejlesztésre szorul, hanem játékra, a világ felfedezésére, a környezet és az állatok megismerésére, és arra, hogy elvárások nélkül, önfeledten játszhasson a kortársaival! Így kikerülhetünk abból a kényszerből, hogy állatasszisztált terápiának hívjunk valamit, ami egyáltalán nem is az.

Többek között az aktivitáshoz tartozhatnak a látogatóprogramok, olvasóprogramok is, illetve minden olyan program is, amit bár fogyatékos vagy beteg személyeknek tartanak, de nem prevenciós, rehabilitációs, terápiás vagy oktatási céllal.

Állatasszisztált terápia

Legfőbb ismérve, hogy terapeuta tartja, aki rendelkezik olyan végzettséggel, amely feljogosítja arra, hogy az adott kliensnek terápiás szolgáltatást nyújtson (akár az állat nélkül is). A foglalkozásokat felmérés előzi meg, ami lehet vizsgálat, interjú vagy akár megfigyelés is. Ezek alapján a terapeuta fejlesztési vagy terápiás célokat tűz ki, az eredményességét pedig folyamatosan ellenőrzi, követi. Szükség szerint módosít. A kitűzött célok elérését követően a terápiás folyamat lezárul.

Fontos egyértelműen kommunikálnunk, hogy milyen terápiáról beszélünk (pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichoterápia stb.)!

Mi következik mindebből? Mi lenne a megoldás?

Fontosnak tartom, hogy korrekt módon kommunikáljuk, hogy mit tudunk nyújtani a hozzánk fordulóknak. Legyünk tisztában azzal, meddig ér a kompetenciánk, és miben tudunk valóban segíteni. (Zárójelben, de nem mellesleg jegyzem meg, hogy számtalan olyan határterület van, amikor a terapeuta számára is érdemes lehet más kollégával konzultálni, szupervízióba járni, továbbképződni.)

A szakterületek és kompetenciák behatárolása a kliensek / megrendelők mellett talán leginkább nekünk, szakembereknek nyújtaná a legnagyobb segítséget. Egy ideális világban például nagyon jó táptalaja lehetne ez az együttműködésnek, team-munkának.

Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy van egy autista kisfiú, aki hetente többször kap autizmusspecifikus fejlesztést. Nehézséget jelent számára a szabadidő eltöltése, a szülők pedig szeretnék, ha minél hasznosabban és élménydúsabban telnének a mindennapjai. Egy ilyen esetben tökéletesen elegendő lenne, ha a kisfiú állatasszisztált aktivitásra járna, nem feltétlenül lenne szükség terapeutára. (A foglalkozásvezető viszont megtehetné, hogy rendszeresen egyeztet a gyermek terapeutájával.)

Bíztatok tehát mindenkit arra, hogy konzultáljon a társszakmák képviselőivel, és próbáljon olyan szakmai közösségeket, hálózatokat kialakítani maga körül, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy még többet segíthessen a hozzá fordulóknak.


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square