February 20, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Mi olyan nehéz egy akadálypályában? Avagy hogyan segíthet a kutyás fejlesztés az autizmussal élő gyermekeknek?

May 1, 2019

A kapcsolatközpontú kutyás terápia lényege, hogy a gyermek és az állat folyamatosan interakcióban van egymással, a szakember (gyógypedagógus, pszichológus) pedig segíti a kettejük közötti kapcsolat kialakulását és fenntartását. Ennek köszönhetően számos olyan helyzet áll elő, amivel a gyermek küzd a mindennapok során is, ezúttal azonban segítséget kap abban, hogy a helyzetet megértve más reakciót adhasson a megszokott helyett.

Nézzük meg egy egyszerű(nek tűnő) játékhelyzet kapcsán, mi minden történhet. Az instrukció rövid és lényegretörő: „tervezz és építs egy akadálypályát a kutyának, amin aztán végig is vezeted!”

 

 • Egyes gyerekeknek már az is kihívás, hogy olyan pályát tervezzenek, amit a kutya valóban meg tud csinálni (pl. átfér a kiválasztott karikán, tud elég magasra ugrani ahhoz, hogy a lécet ne verje le stb).

 • Előfordul, hogy a gyermek módosítani szeretne egy szabályon, de ezt nem mondja ki, csak „fejben játssza le”, majd a megváltozott szabályoknak megfelelően változnak az elvárásai is. Az egyik gyermek például eredetileg azt kérte, hogy az alagúton ő is hadd bújjon át. Egyszer ő, egyszer a kutya. Aztán gondolt egyet magában, és elhatározta, hogy mostantól már csak ő egyedül akar bújni, a kutya már ne játsszon. Persze erről semmit sem szólt, a kutya pedig lelkesen bújt be az alagútba, pont úgy, ahogyan eddig is tette, és amiért jutalmat is kapott. A gyermek viszont mérges lett, mert ő már nem így akarta a játékot. Ilyenkor tartunk egy kis szünetet (forrócsokizós szünet, kölesgolyós szünet stb), amikor megnézzük, mi történt (pl. vizuális folyamatábrák, rendszerezők segítségével), és arra is megkeressük a választ, hogy mit kellett volna másképp csinálni. A helyzetből könnyen általánosítható szabályt fogalmazunk meg, amiről szükség szerint súgókártya is készül. (Pl. „Ha másik szabályt szeretnék, azt meg kell beszélnem a többiekkel.”)

 • A kommunikáció megkezdése, a kapcsolat felvétele gyakran nehezített az autizmussal élő gyermekeknél, ami sok konfliktus forrása lehet. Pl. amíg a gyerkőc építi a pályát, a kutya ledől pihenni, vagy éppen átkutatja a szobát, nincs-e valahol leesve egy darab jutalomfalat, de lényeg, hogy nem figyel, mert azt gondolja, hogy nincs feladata. A gyermek eközben végzett az építéssel, gondol egyet, majd odasétál az első akadályhoz, és azt mondja, hogy „Hopi!”. A kutya épp egyáltalán nem figyel, nem is tudja, hogy éppen feladat van. Kiváló lehetőség a gyakorlásra. Rámutatunk az emlékeztető kártyákra, amin megnézhetjük, mire van szükség, ha kommunikációt szeretnénk kezdeni: 1. Megszólítom azt, akihez beszélek. 2. Hangosan és érthetően elmondom, amit szeretnék. A kártyák segítségével megismételjük a próbálkozást, ezúttal pedig a siker garantált, hiszen a kutya szívesen részt vesz a feladatban, ha tudja, hogy hozzá beszélnek. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor csak annyi a probléma, hogy a gyermek nagyon halkan beszél, motyog. Emlékeztetjük, mit kell másképp csinálnia, és ha így csinálja, sikere is lesz. Mivel általában ugyanezek a problémák előjönnek az osztályban is, azt szoktam javasolni, hogy ezeket a súgókártyákat vigyék magukkal legalább egy ideig az iskolába is, ami segíti az általánosítást is.

 

 • A gyermek jól mutatja a következő feladatot, de a kutya hibázik. Bizony, ilyen is van. Akár azért, mert félreértett valamit, akár azért, mert ügyetlen volt és elvéti az ugrást, leveri a lécet. A gyerekek egy része pedig rosszul viseli, hogy ha nem a tervei szerint alakulnak a dolgok. Előfordul, hogy „buta, ügyetlen kutyának” nevezik az állatot, de akár személyes sértésként is értelmezhetik a hibát: „direkt leverte, hogy engem bosszantson!”. Ilyenkor is megállhatunk értelmezni a történteket, és beleképzelni magunkat a kutya helyzetébe. Kereshetünk olyan helyzeteket a gyermek életéből, amikor hasonló cipőben járt. Pl. ilyen lehet, amikor leszid valakit a tornatanár, amiért nem tud kötelet mászni, vagy az énektanár kinevet valakit, aki ugyan szépen tud énekelni, de egy pillanatra hamisan szólal meg véletlenül. Mindenki hibázhat, mindenkinek lehet rossz napja, de ettől még nem dől össze a világ. A hibák javíthatóak, a készségek fejleszthetőek.

 • Dicsérni könnyű. De jókor és jól dicsérni nagyon is nehéz. Márpedig, ha szeretnénk sokáig együtt dolgozni a kutyával, akkor meg kell tanulnunk. Fontos lecke lehet, hogy az elégedettségünket ki kell fejezni ahhoz, hogy a másik fél tisztában legyen azzal, hogy örömet okozott nekünk, vagy éppen büszkék vagyunk rá. Ha a kutyát a gyerkőc nem dicséri meg, nem jutalmazza, akkor előbb-utóbb elveszíti a motivációját. Ugyanígy, az emberi kapcsolatokat is meg tudja terhelni a ki nem mondott köszönet vagy büszkeség. Ezt tehát tanulni kell!

 

 • Azt is figyelembe kell venni, hogy lehet, hogy a gyermek kifulladásig is szívesen jönne-menne a kutyával a pályán, de elképzelhető, hogy a kutyának ez már unalmas, fárasztó. A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy a másik félnek lehetnek az övétől különböző érzései, vágyai, állapotai.

 • Előfordul, hogy a gyermek nagyon dühös lesz, ha valami nem sikerül, mindegy, hogy ő vagy a kutya hibázott-e. Amikor eluralkodik rajtunk a düh, időnként mondunk, vagy teszünk olyan dolgokat, amiket később megbánunk. Ezért, ha érezzük, hogy a düh egyre nagyobbra nő bennünk, érdemes időt kérni és szünetet tartani, majd megvárni, hogy ismét képesek legyünk rendezni a viselkedésünket. Amikor dühösek vagyunk, vannak dolgok, amiket megtehetünk, pl. földhöz vághatunk egy plüssállatot, elvonulhatunk morgolódni egy kicsit a wc-be, ihatunk egy pohár vizet stb. De vannak dolgok, amiket soha, semmilyen körülmény között nem tehetünk meg, Pl. sosem üthetjük meg a másikat, és nem bánthatjuk saját magunkat sem. A szakember segíthet abban, hogy a gyermek időben felismerje, amikor dühös, és hogy ezt adekvát módon fejezze ki.

 

 • Egy akadálypályát teljesíteni kemény feladat, ami ritkán sikerül elsőre tökéletesen. Amennyiben a gyermeknek nehéz elviselni a kudarcokat és inkább feladja a dolgokat, már előre fel tudjuk készíteni arra, hogy valószínűleg ő vagy a kutya, esetleg mindketten fognak hibázni. Megbeszélhetjük azt is, hogy miként reagálhat erre. Ha sikerül egy ilyen kudarcnak megélt helyzetből visszahozni a gyermeket, aki végül a kitartó munkájának köszönhetően sikert ér el, az óriási öröm! Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek segíthetnek abba, hogy a gyermek kudarctűrése edződjön, önértékelése pedig növekedjen.

 • A gyermek megtapasztalhatja, hogy képes megfelelően kommunikálni a kutyával, ezáltal pedig nehéz pályákat is tudnak együtt teljesíteni. Megtapasztalhatja, hogy ő egy olyan személy, akivel jó együtt lenni, akire érdemes hallgatni, akinek lehet vágyni az elismerésére.

   

   

   

Please reload

Follow Us

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© 2023 by Natural Remedies. Proudly created with Wix.com

 • b-facebook
 • Twitter Round
 • b-googleplus